Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wątróbki zalej mlekiem i wstaw na noc do lodówki.
W garnku lub na większej patelni roztop 2 łyżki masła. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek oraz tymianek. Smaż przez około 5 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę, a następnie podsmaż wszystko jeszcze przez około 3 minuty.
Podsmażone składniki odsuń na bok patelni, dodaj wątróbkę. Zwiększ ogień i smaż przez około 3 minuty.
Wymieszaj wszystkie składniki na patelni, wlej brandy albo winiak i zagotuj. Po około 1 minucie dopraw przyprawą WINIARY oraz bulionem warzywnym w słoiczku rozcieńczonym w 1 szklance wody. Smaż około 2 minut i zdejmij z ognia.
Zwartość patelni zmiksuj na gładki mus z pozostałym masłem. Masę przelej do naczynia, w którym zajmie mniej więcej 3/4 wysokości i odstaw do lodówki.
Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej wody.
Żurawinę zmiksuj i przełóż do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu, po chwili dodaj napęczniałą żelatynę.
Mieszaj bardzo dokładnie do rozpuszczenia żelatyny, ale nie dopuść do zagotowania. Równą warstwę ostudzonej galaretki rozprowadź na schłodzonym pasztecie i udekoruj świeżymi ziołami.
Pasztet podawaj z sosem chrzanowym WINIARY.